Stamboom Dibbelink

Familie Dibbelink – Haarman

De familie Dibbelink stamt af van de familie Rattink. Gerardus Eskes Botterman is een zoon van Jan Jansen Rattink. Jan Jansen Rattink heeft de naam Botterman aangenomen nadat hij de pachter werd van de boerderij/brouwerij Botterman, nu Oerdijk 2 in Schalkaar. Daarvoor woonde hij op erve Rattink, nu industriegebied Kloosterlanden in Colmschate.

Die Familie Dibbelink stammt von der Familie Rattink ab. Gerardus Eskes Botterman ist ein Sohn von Jan Jansen Rattink. Jan Jansen Rattink nahm den Namen Botterman an, nachdem er Pächter des Bauernhofs/der Brauerei Botterman, heute Oerdijk 2 auf Schalkaar, geworden war. Davor lebte er in erve Rattink, dem heutigen Industriegebiet Kloosterlanden in Colmschate.

Stamboom Rattink -Dibbelink
Erve Botterman – nu Oerdijk 2 te Schalkhaar

De eerste vermelding van erve Botterman dateert uit 1670 toen botter Hendrik Eskens beslag liet leggen op de goederen van zijn buurman Herman Mensink. Juffrouw N. Wientjes was in 1685 eigenares van Botterman. In 1732 werd Botterman voor een bedrag van ƒ 2.200,- verkocht aan de heer Schouten uit Weesp. Veel later kwam deze in eigendom van de familie Eskens Botterman. Hendrik Eskens was getrouwd met Wiete Hendriks. In 1717 werd de boedel van de pas overleden Hendrik Eskens verdeeld. De nieuwe pachter op Botterman werd Jan Rattink uit Oxe, getrouwd met Johanna Wolters. Jan Rattink ging vervolgens als Jan Eskens Botterman door het leven. De bouwerij werd in 1764 toebedeeld aan hun zoon Wolter. Erve Botterman werd omstreeks 1870 afgebroken. De naam Botterman is afgeleid van de botter die op deze boerderij woonde: in dit geval waarschijnlijk Hendrik Eskens. Een botterij (oorspronkelijk bottelerij of bottelarij) is een spijskelder of provisiekamer waarin drank wordt bewaard. Een botter(man) is iemand die de dranken bewaart of bottelt.

Botterman-Swartjes

In 1868 trouwde Jan Swartjes met Gerritdina te Riele. Zij lieten in 1869 aan de Oerdijk een nieuwe boerderij bouwen: Botterman-Swartjes. Het kan gezien worden als de vervanging van de oude erve Botterman, dat honderd meter zuidwestelijk lag. Jan Swartjes werd ook Mensinks Jan genoemd omdat hij in 1839 werd geboren op erve Mensink, als zoon van Hendrik Swartjes en Janna Oldeboer. Gerritdina te Riele was de dochter van Hermannus te Riele en Everdina Gooiker die bij hen inwoonden. Op 14 januari 1871 overleed Hermannus te Riele; Everdina Gooiker overleed op 1 april 1875. Na dit overlijden volgde een boedelscheiding. Gerritdina te Riele overleed in 1874 en in hetzelfde jaar hertrouwde Jan Swartjes met Johanna Maria Groot Koerkamp. Dit huwelijk kwam na zes jaar tot een eind door het overlijden van Jan. Hun zoon Johannes, in 1902 getrouwd met Alberta Theresia Voetdijk uit Olst, nam de boerderij over. Zijn moeder woonde tot haar overlijden in 1904 bij hem op Botterman-Swartjes. Alberta Theresia Voetdijk overleed in 1918, vier maanden na de geboorte van haar tiende kind. Zij werd slechts veertig jaar oud. Het jaar daarop hertrouwde Johannes Swartjes met Maria Oosterlaar uit Raalte. Dit huwelijk bleef kinderloos. Theresia Swartjes, de jongste dochter uit Johannes’ eerste huwelijk, was de laatste uit de familie Swartjes die op Botterman-Swartjes woonde. In 1945 trouwde zij met Hermanus Oosterwijk en dit paar kwam op de boerderij. Hermanus Oosterwijk was landbouwer en kassier van de Boerenleenbank te Lettele. Na zijn huwelijk zette hij deze werkzaamheden op Schalkhaar voort. In 1963 werd boerderij Botterman-Swartjes afgebroken om plaats te maken voor de Rabobank, waarvan Hermanus Oosterwijk later directeur werd. Hij vervulde deze functie tot 1980.

Gerardus Eskes Botterman trouwde met Joanna Dibbelink. Zij woonden op Dibbelink in Linde. Gerardus ging vervolgens door het leven als Gerardus Dibbelink.

Gerardus Eskes Botterman ist mit Joanna Dibbelink verheiratet. Sie wohnten in Dibbelink in Linde. Gerardus ging dann als Gerardus Dibbelink durchs Leben.